Hoewel de nieuwe covidvariant NB 1.8.1 in België nog niet is opgedoken, wint ze wereldwijd aan terrein. In landen als China, Australië en vooral Hongkong stijgt het aantal besmettingen opvallend snel. Ook in Europa zijn er eerste meldingen, zoals in Frankrijk, Nederland en Duitsland, al blijft het aantal gevallen hier voorlopig beperkt.
“Vind het niet zo heel bijzonder”
Toch neemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen risico en volgt ze de evolutie van de variant nauwlettend op. Virologen benadrukken echter dat paniek niet nodig is. “En toch vind ik die omikronvariant niet zo heel bijzonder,” zegt viroloog Steven Van Gucht. “Er circuleren wereldwijd verschillende varianten, waarvan er één stijgt. Maar de symptomen zijn dezelfde: hoofdpijn, koorts, vermoeidheid. Er is geen enkele indicatie dat deze variant mensen ernstiger ziek maakt.”
“Is een logisch gevolg”
Volgens Van Gucht zijn we al een tijdlang in een rustige covidperiode beland. “De voorbije winter ging er heel weinig covid rond en dat hebben we nooit eerder gezien,” vertelt hij. “Sinds het laatste golfje in september zijn de cijfers opvallend laag gebleven. De recente stijging in besmettingen heeft bovendien niets te maken met NB 1.8.1, maar is eerder een logisch gevolg van het verdwijnen van de griepepidemie.” Uit rioolwateranalyses, momenteel de meest betrouwbare manier om verspreiding op te sporen, blijkt dat covid pas weer meer voorkomt sinds de griep onder controle is.
Nieuwe golf deze zomer?
Op de vraag of we deze zomer een nieuwe golf kunnen verwachten, blijft Van Gucht voorzichtig optimistisch. “Dat zou kunnen, maar ik vermoed dat het eerder voor dit najaar zal zijn,” zegt hij. “En dat zal dan vermoedelijk wel aan NB 1.8.1 liggen, omdat het altijd wel één variant is die zich sterker verspreidt dan de rest. Maar ik geloof echt niet dat de ziekenhuizen straks opnieuw vol liggen.” De symptomen zijn mild en er is geen reden om aan te nemen dat deze variant een ernstiger ziekteverloop veroorzaakt.
Kruisbescherming
Wat de bescherming betreft, lijkt het huidige vaccinarsenaal voorlopig voldoende. Bij de voorbereiding op een eventuele nieuwe vaccinatiecampagne in het najaar wordt vooral gekeken naar de mate van kruisbescherming. “Wanneer in het najaar een nieuwe vaccinatiecampagne start, wil je uiteraard weten wat de optimale variant is voor het vaccin,” zegt Van Gucht. “Als een update niet aan de orde is, wil je wel weten of de variant in het huidige vaccin dicht genoeg aanleunt bij de toekomstige dominante variant. WHO en ECDC verwachten dat de huidige vaccins voldoende kruisbescherming bieden, ook tegen de nieuwe variant.”
LEES OOK:
(Intro-afbeelding: YouTube)
Anna is onze redacteur die met veel passie schrijft over alle onderwerpen die met gezondheid en lifestyle in het algemeen te maken hebben. Al jaren is ze gepassioneerd door een gezonde lifestyle en tips en tricks die je het leven eenvoudiger maken, en dat reflecteert helemaal in de artikels die ze schrijft.