Biedt huidig vaccin bescherming tegen nieuwe coronavariant? Steven Van Gucht geeft het antwoord

De wereld maakt opnieuw kennis met een nieuwe coronavariant: NB 1.8.1. In China leidde deze mutatie al tot een duidelijke stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. In België is er voorlopig nog geen sprake van lokale verspreiding, maar virologen houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Van Gucht: “Geen reden tot paniek”

Volgens viroloog Steven Van Gucht is er momenteel geen reden tot grote ongerustheid, al is waakzaamheid wel op z’n plaats. “Dat zal vermoedelijk aan NB 1.8.1 liggen. Het is altijd één variant die zich verspreidt,” zegt hij in Het Nieuwsblad. “Maar ik geloof echt niet dat straks weer de ziekenhuizen vol liggen.” Hij verwacht eerder een lichte opstoot van besmettingen in het najaar, zoals we die ook bij vorige varianten zagen.

Beschermen de huidige vaccins nog voldoende?

Een logische bezorgdheid bij elke nieuwe mutatie is of vaccins nog wel bescherming bieden. Van Gucht stelt gerust: “Wanneer in het najaar een nieuwe vaccinatiecampagne start, wil je uiteraard weten wat de optimale variant is voor het vaccin. WHO en ECDC verwachten dat de huidige vaccins voldoende kruisbescherming bieden, ook tegen de nieuwe variant.” Een aanpassing van de vaccinformule lijkt dus niet meteen noodzakelijk.

Voorlopig geen ernstiger ziektebeeld vastgesteld

Hoewel NB 1.8.1 zich snel lijkt te verspreiden, zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat deze variant leidt tot een ernstiger ziekteverloop. Toch volgen experts de ontwikkelingen wereldwijd op de voet. Vroegtijdige detectie en gerichte informatiecampagnes blijven cruciaal om voorbereid te zijn als het virus in België opduikt.

(Afbeelding: Unsplash)