Oudste man ter wereld onthult geheim voor lang leven, en het is misschien niet wat je denkt

Wie van ons wil niet het geheim van een lang leven kennen? We vinden het altijd interessant om te horen welke unieke adviezen de oudste mensen ter wereld geven, mensen die op de een of andere manier de leeftijd van 100 jaar en ouder hebben bereikt.

Vergeet het standaardadvies van ‘gezond eten en minder drinken’; als een 100-jarige ons vertelt dat het eten van een rauwe ui en een scheutje whisky de sleutel is tot een lang leven, dan zijn we geneigd dat te proberen. Helaas is dat niet het geheim dat de oudste man ter wereld dit keer met ons deelt—zijn antwoord is wat meer metaforisch.

Wie is de oudste man ter wereld?

John Tinniswood uit Liverpool vierde zijn 112e verjaardag op 26 augustus, wat betekent dat hij in 1912 werd geboren. In april van dit jaar werd hij de oudste man ter wereld nadat zijn voorganger overleed. John is zijn hele leven lang fan geweest van Liverpool FC, wat betekent dat hij langer naar de club heeft gekeken dan wie dan ook. Hij heeft 17 van hun 19 titels en al hun acht FA Cups meegemaakt. Toen John werd geboren, bestond de club pas twee decennia.

In een interview met Guinness World Records zei John: “Eerlijk gezegd voel ik me niet anders. Ik voel me niet zo oud, en ik raak er niet opgewonden van. Misschien is dat wel de reden dat ik zo lang heb geleefd. Ik neem het zoals het komt, net als alles. Waarom ik zo oud ben geworden? Geen idee.” Gevraagd naar zijn geheim voor een lang leven, gaf John eerst een korte overweging en vervolgens een verrassend antwoord.

Wat eet de oudste man ter wereld?

Hij zei: “Ik kan me geen speciale geheimen bedenken die ik heb. Ik was vrij actief toen ik jong was; ik heb veel gewandeld. Of dat ermee te maken heeft, weet ik niet. Maar voor mij ben ik niet anders dan iemand anders. Helemaal niet.” Daarna benadrukte hij dat hij denkt dat het simpelweg geluk is en geen bepaalde levensstijl: “Het is gewoon geluk.”

John is duidelijk bescheidener dan de meesten van ons zouden zijn op zijn leeftijd; als wij 112 zouden worden, zouden we waarschijnlijk wat arroganter zijn. Hij voegde eraan toe: “Je leeft of lang of kort, en daar kun je niet veel aan doen.” Op de vraag naar zijn dieet antwoordde hij: “Ik eet wat ze me geven, net als iedereen. Ik heb geen speciaal dieet.” Kortom, de oudste man ter wereld heeft ons allemaal de vrijheid gegeven om te leven zoals we willen, en wie weet, met een beetje geluk bereiken we misschien ook zijn leeftijd.