Vissers verbijsterd nadat ze zagen hoe een haai in één hap werd opgegeten door een enorm ‘zeewezen’

Als je dacht dat haaien de engste wezens waren die onder het wateroppervlak loeren, dan kun je daar misschien nog eens over nadenken. Deze gigantische zeebewoner maakte namelijk met één hap gehakt van de roofvis, en een groep verbijsterde vissers wist het hele tafereel vast te leggen op camera. Gelukkig maar, want dit is zo’n gebeurtenis die je moet zien om te geloven.

Atlantische goliathbaarzen

Ondanks dat ze slechts op enkele centimeters afstand waren van een trio angstaanjagende Atlantische goliathbaarzen die hun kleine boot omsingelden op zoek naar een maaltijd, waren kapitein John Brossard en zijn bemanning volledig gefascineerd door de wezens. Hoewel het zien van een haai die werd opgepeuzeld niet op hun planning stond die dag, konden ze niet wegkijken.

De mannen waren voor de kust van Goodland, Florida, aan het vissen voor de lol toen ze erin slaagden een zwartneushaai aan de haak te slaan. Maar zoals ze al snel ontdekten, weet je nooit zeker wat er onder water schuilt – want de haai van 1 meter werd al snel vergezeld door drie veel formidabelere tegenstanders. De vissers zagen drie Atlantische goliathbaarzen zich voorbereiden om de haai aan te vallen, en John pakte snel zijn telefoon om het tafereel vast te leggen.

“We waren verbijsterd door de kracht van de baarzen”

Je hoort hem uitroepen: “Daar zijn er drie! Ik zweer het, er zijn er drie. Kijk naar die jongens die op hem wachten.” De goliathbaarzen – zoutwatervissen die bekend staan om hun enorme grootte – cirkelden om hun prooi terwijl de mannen discussieerden over welke het grootste was, voordat de grootste besloot zichzelf te laten zien. Met één snelle beweging sprong een van de gigantische vissen uit het water, klemde de haai tussen zijn kaken en zwom ermee weg. En aangezien ze de haai aan hun vislijn hadden, riepen de vissers elkaar toe om ‘goed vast te houden’, terwijl hun boot begon te schommelen toen de lijn knapte.

Sprekend over het buitengewone incident zei John dat hij en zijn bemanning verbijsterd waren door de kracht van de baarzen. Hij legde uit: “We waren aan het haaienvissen toen plotseling twee of drie goliathbaarzen onder de boot hingen, wachtend tot onze vangst binnen zou komen. “We dachten gewoon: ‘Wow, ongelofelijk! Iets gaat een haai opeten, en het is groter dan een haai’. We waren zeer verrast. De baars at de haai, trok de lijn strak en brak hem. We gebruikten een lijn van 50 pond, en dat was niet genoeg.” Hij schatte dat een van de enorme vissen wel 500 pond (227 kg) woog.

De Everglades in Florida

Hoewel hij nog steeds geen ontmoeting met een haai wil, zei John dat deze ervaring hem deed inzien dat haaien duidelijk niet zo angstaanjagend zijn als men beweert. Hij vervolgde: “Verdienen ze alle ophef? Soms ja, soms nee, maar meestal niet. Natuurlijk, als je ze in de weg zit, in hun territorium, en het water is troebel, dan zullen ze je proeven om te zien of je eetbaar bent.” John legde ook uit dat er in de Everglades van Florida genoeg dieren zijn om op je hoede voor te zijn. “Er zijn haaien, alligators, krokodillen, pythons, dolfijnen en manatees, allemaal op één plek.

“Het is de enige plek ter wereld waar al deze dieren samenleven en alles probeert elkaar op te eten. Stierenhaaien worden soms door krokodillen en alligators opgegeten, en haaien worden daar ook door grotere vissen opgegeten.” En bizar genoeg is dat precies de reden waarom hij ervoor koos om daar te vissen – ondanks dat hij zich volledig bewust is van de risico’s. “Wij vangen graag grote vissen,” zei John. “In de Everglades zijn het allemaal roofdieren. Je wilt daar echt niet verdwalen en lopend of zwemmend naar huis moeten.” Ik sla dat uitstapje wel over, dat is zeker!

Bekijk hieronder de video: