Angstaanjagende beelden tonen wat er gebeurt wanneer bliksem inslaat op een actieve vulkaan

Wanneer Moeder Natuur besluit haar krachten te laten zien, kun je alleen maar toekijken en hopen op het beste. Dit was zeker het geval bij een virale video die op sociale media rondgaat en het adembenemende moment toont waarop gesmolten lava en bliksem elkaar ontmoeten. De samensmelting van deze twee natuurkrachten doet denken aan de spectaculaire terugkeer van The Undertaker in de WWE – en het is ronduit fascinerend.

Statische elektriciteit

In de korte TikTok-video stroomt oranje-rode lava uit de top van een vulkaan, gloeiend heet en krachtig genoeg om staal te laten smelten. Plotseling slaat er uit het niets een bliksemschicht in de lava, wat leidt tot een visueel spektakel dat nauwelijks in woorden te vangen is.

Het is echter niet de lava zelf die de bliksem veroorzaakt. Wanneer een vulkaan uitbarst, worden as, gas en lava de lucht in geslingerd. De wrijving en botsingen tussen de deeltjes in de vulkanische pluim creëren statische elektriciteit. Onder de juiste omstandigheden kan dit vulkanische bliksem genereren, een fenomeen dat ook wel een ‘vuile onweersbui’ wordt genoemd.

Indrukwekkend natuurverschijnsel

Dit gebeurt uitsluitend in de atmosfeer boven de vulkaan. Hoewel de lava geen bliksem veroorzaakt, draagt het wel bij aan de omstandigheden die dit indrukwekkende natuurverschijnsel mogelijk maken.