Man geeft gans jaar geen cent uit, nadat hij een briljant idee bedenkt

Rond de tijd dat de eerste publieke geruchten over de wereldwijde economische crisis de kop opstaken in 2007, besloot Mark Boyle om een jaar zonder geld te proberen leven. Destijds woonde hij in Bristol en beheerde hij een voedselwinkel, maar hij maakte zich ernstig zorgen over zijn ecologische voetafdruk.

Leven zonder geld uit te geven

Mark besloot de verandering te zijn die hij in de wereld wilde zien (het idee kwam nadat hij een dvd over Gandhi had gekeken) en na hierover te praten met een vriend, concludeerde hij dat veel problemen in de wereld ontstonden omdat mensen de gevolgen van hun acties niet meer konden overzien. Mark besloot dit om te draaien en een leven te leiden waarin hij geen geld uitgaf.

Hij dacht dat hij geen voedsel zou verspillen dat hij zelf had verbouwd, of water dat hij met moeite had gezuiverd. Stap één in zijn poging om een jaar zonder geld te leven, was het vinden van een plek om te wonen. Hij kreeg een gratis caravan van mensen die er vanaf wilden. Vervolgens begon hij als vrijwilliger op een boerderij in ruil voor een plek om de caravan neer te zetten, en hij richtte deze in met een houtkachel, composttoilet en zelfgemaakte fornuis.

Verspild voedsel verzamelen

Het lukte hem niet volledig zonder geld te leven, want hij gaf £360 uit aan een zonnepaneel om een lamp, laptop en telefoon mee te kunnen opladen, waar hij alleen oproepen op kon ontvangen. Mark poetste zijn tanden met zeeschuim en venkelzaad, ging bij kiosken door de afvalbakken op zoek naar kranten om zijn achterste mee af te vegen, en verbouwde zijn eigen voedsel. Daarnaast verzamelde hij verspild voedsel dat door nabijgelegen restaurants en winkels werd weggegooid.

De man waste een jaar lang zijn kleren met de hand, haalde spullen die hij nodig had uit vuilnisbakken en legde de 36 mijl lange retourreis van zijn caravan naar Bristol af op zijn fiets. Hij vond de levensstijl zo prettig dat hij besloot het nog een paar jaar vol te houden en leefde zonder geld tot 2011, toen hij een paar schoenen kocht in een kringloopwinkel. In een boek over zijn tijd zonder geld gebruikte Mark de opbrengst om wat land te kopen in zijn geboorteland Ierland, waar hij een hut bouwde nabij Galway. Hier werd hij bezocht voor de documentaire ‘Ben Fogle: New Lives in the Wild’, die in 2021 op Channel 5 werd uitgezonden.

Hostel

Tegen die tijd had Mark zijn hut gebouwd en een hostel waar hij gasten gratis liet verblijven. Hij vertelde Fogle dat hij zich soms boos voelde op de ‘grote boze wereld’ en liet een vasectomie uitvoeren omdat hij vond dat deze wereld ‘niet de plek was om kinderen in groot te brengen’. Mark’s aanpak had hem enkele romantische relaties gekost en hij zei in de show dat hij zich soms eenzaam voelde, maar hij kon goed opschieten met zijn buren en was absoluut geen kluizenaar. Hoe klinkt een leven buiten het ‘netwerk’ jou in de oren?

(Bron: LADbible)