Veganiste Sofie wil scheiden van haar man: “Hij eist dat ik vlees voor hem kook!”

De 32-jarige Sofie uit Utrecht heeft besloten haar huwelijk te beëindigen omdat haar man, een fervente vleeseter, van haar blijft eisen dat ze voor hem vleesgerechten klaarmaakt. Sofie, al vijf jaar veganiste, weigert nog langer vlees te bereiden, omdat het in strijd is met haar overtuigingen. “Ik respecteer zijn keuze om vlees te eten, maar hij blijft niet accepteren dat ik weiger mee te werken aan iets waar ik principieel tegen ben,” zegt ze. Deze beslissing heeft niet alleen hun relatie op scherp gezet, maar ook een golf van discussie op sociale media losgemaakt.

Persoonlijke waarden

Veel mensen zijn verdeeld over de vraag of Sofie’s reden om te scheiden gerechtvaardigd is. Aan de ene kant wordt ze gesteund door veganisten en mensen die geloven dat haar persoonlijke waarden voorop moeten staan. “Je kunt van iemand niet eisen dat ze iets doen dat tegen hun ethiek indruist,” klinkt het in een reactie op Instagram. Aan de andere kant zijn er ook veel critici die vinden dat haar besluit overdreven is. “Een huwelijk gaat over compromissen,” merkt iemand op Facebook op. “Scheiden om vlees? Dat lijkt me wat extreem.”

Kwestie van liefde

Sofie vertelt dat ze zich steeds meer ongemakkelijk begon te voelen bij het bereiden van vlees. “Elke keer dat ik een biefstuk voor hem bakte, voelde ik me schuldig. Het voelde alsof ik mijn eigen principes aan het verloochenen was,” legt ze uit. Haar man, Tom, begrijpt haar standpunt echter niet. Hij vindt dat het bereiden van een maaltijd een kwestie van liefde en zorg zou moeten zijn, ongeacht hun verschillen in dieet. “Ik vraag haar niet om vlees te eten, alleen om voor mij te koken zoals ze altijd deed,” zegt hij. De discussie draait nu niet alleen om eten, maar om respect voor elkaars levensstijl.

Discussie op sociale media

De controverse rondom deze kwestie heeft geleid tot een heftige discussie op sociale media. Veel mensen vragen zich af waar de grens ligt tussen persoonlijke overtuigingen en de compromissen die in een huwelijk nodig zijn. Sommigen prijzen Sofie om haar standvastigheid, terwijl anderen vinden dat ze haar huwelijk onnodig op het spel zet voor een kwestie die volgens hen oplosbaar zou moeten zijn. Deze kwestie toont wederom aan hoe diep de kloof kan zijn tussen verschillende levensstijlen en de manier waarop ze relaties kunnen beïnvloeden.

(Intropic: Unsplash)